"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2013. március 23., szombat

A vég kezdete?

Montázs: Plajbászblog

„Az RWE még nem vonul ki teljesen a magyar piacról, hiszen többségi tulajdona van az Elműben, ÉMÁSZ-ban, Főgázban és a Mátrai Erőműben, de ez a lépése már előrevetítheti a folyamatok eszkalálódását, azt a lehetőséget, hogy a német cég teljesen kivonul a magyar piacról.”

Ezt a mondatot 2013. március 14-én lehetett olvasni a Plajbászblogban a „Hazugságok hálójában” című írásban. Még tíz nap sem telt el és az RWE német energetikai óriás vezetője, Martin Hermann Prágában bejelentette, hogy ötven százalékkal csökkenti magyarországi befektetéseit. A cégvezető szerint, „…nem hajthatsz végre beruházásokat olyan környezetben, ahol de facto a kisajátításhoz állsz közel”. Martin Hermann még hozzátette, hogy más energetikai cégek akár 80 %-al is csökkenthetik Magyarországon a beruházásaikat, ami annyit jelent, hogy szinte teljes egészében kivonulnak a magyar piacról.

Ez a mozzanat már előrevetíti, hogy a nemzetközi piac nem értékeli az orbáni unortodox gazdaságpolitikát. Martin Hermann nyilatkozata tökéletesen illeszkedik abba a folyamatba, ahogyan a világ reagál a magyarországi eseményekre.  Nemzetközi téren elfogadhatatlannak tartják immáron nem csak az Orbán-kormány politikáját, de gazdasági intézkedéseit is.
Németország a magyar gazdaság legerősebb támasza. Ha ezt a mankót kirúgja Orbán, akkor menthetetlenül összeomlik a magyar gazdaság. Márpedig az RWE vezetőjének mondata azt jelzi, hogy Németország nem hajlandó asszisztálni ahhoz a szocialista-kommunista visszarendeződéshez, amit Orbán folytat.
Orbánnak immáron nem csak a „távoli” amerikai kritikákkal, nem csak az általa ostorozott Európai Unióval kell szembenéznie, hanem a gazdaságilag valóban stratégiai fontosságú német gazdasági partnerek gyors távozásával is. Nem kell sasszem ahhoz, hogy meglássuk, milyen erős jelzésértéke van az RWE lépésének.
Orbán Viktornak most már nincs más lehetősége, mint a diktatúra, az egyszemélyi, egypárti irányítás, hiszen bármilyen kedvezmény, engedmény a gyengeség kimutatása lenne, bizonysága annak az őrült politikai-gazdasági ámokfutásnak, amit Orbán és az őáltala létrehozott Fidesz-KDNP Frankenstein művel.
Orbán már rálépett a bukásához vezető útra. Az RWE lépése pedig csak megadta a kezdőlökést a vég kezdetéhez.

31 megjegyzés:

  1. Remek, legalább az erőművek Magyar kézben lesznek. Azt hadd kérdezzem már meg, hogy Németországban milyen arányban birtokolnak erőműveket egyéb nemzetiségű (olasz, francia, angol, stb.) cégek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Németország tudja állni annak a költségeit, Magyarország nem.

      Törlés
    2. És annak utánajártál, miért tudja állni? Egy picit segít nekik, hogy idegen országokban biztosítanak alapvető szolgáltatásokat, igaz?

      Törlés
    3. Te valószínŰleg nem MEZRT-nél dolgozol EZÉRT BESZÉLSZ ILYEN HÜLYESÉGEKET, Én igen és rajtam kívül még 5200 ember RWE-nél!!! Lassan mind munkanélküliek leszünk köcsög orbán miatt.!!! Azt mondta munkahelyeket teremt, akkor a meglévőket ne tegye tönkre!!!
      Tolja csak Paksot, neki csak az a fontos!!
      Az energiaipar hosszútávú befektetés és a német igen sok pénzt tolt bele, beruházott. Azért nincs ma magyarországon sűrűn áramszünet, mert a vill. hálózatot is korszerűsítette. Ja és akkor hol volt fidesz mikor az erőművet nem szavazta meg Bükkábrányban? Ingyen jó lenne minden, aztán meg az állam majd jó gazda lesz, a bányászok meg dolgoznak minimálbérért?

      Törlés
    4. Milyen Magyar kézre gondoltál kedves Adam Meizner , mert miután államosították , már simán át játszható lesz simicskalali és bűntársai kezére ,ha kell még alkottákolmány módosítás árán is ! És majd mehetsz dolgozni 3 műszakba minimálárbérért , pótlékok és cafeteria nélkül , az új "Magyar"? tőkéshez .

      Törlés
  2. Kamarás Zsófia2013. március 24. 7:21

    Milyen szép is az, amikor tőke-nélküli "Magyar" (minek a nagybetű egy jelzőhöz, vagy köznévhez?)és jórészt állami (boldogult emlékű, megbukott államszocializmus) kézben összpontosuló teljes energiaszektor válik működésképtelenné, fenntarthatatlanná - megbénítva ezzel a teljes nemzetgazdaságot!
    Mi köze a modern, rentábilis, jól működő energia cégnek ahhoz (egy Németország nagyságrendű országban meg főként), hogy milyen nemzetiségű a tulajdonosi struktúra?
    Amúgy az államszocializmus bukásának egyik fő oka volt az értéktől folyamatosan eltérített ár-rendszer, amely átláthatatlan, fenntarthatatlan gazdaságtalan termelési szerkezetet eredményezett a nagyfokú pazarlás mellett!
    Ez egy államkapitalista diktatúrában sem fog működni! Színmagyar tulajdonosok mellett sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minek a "tőke nélküli" jelzőhöz kötőjel, tanárnő?

      Elég sok köze van egyébként. Ez pontosan ugyanolyan, mintha a ruháidat folyamatosan kölcsönöznéd a szomszédtól, jópénzért.

      Az államkapitalista diktatúrától pedig nagyon messze vagyunk. Az, hogy magar energetikai művek/ipari létesítmények legyenek magyar kézben (ha nem is 100% állami, legalább magyar privát kézben állami részvéttel), szerintem egy alapvető dolog. Mint ahogy a saját ruhád, ételed, italod a saját tulajdonodban van. Minden egyéb, nem alapvető igény lehet privát cégnél, különféle nemzetektől. Azzal nincs semmi baj.

      Törlés
    2. Te aztán remekül nyomod az "okosat" !

      Ezt a sok ostobaságot melyik pártirodában verték a fejedbe?

      Az ilyen félművelt, az iagzság egyok oldalát "ismerő" rikácsok, mint te .....
      Nagy szégyen ez !

      Törlés
    3. Sok-sok nagynevű magyar cég került magyar kézbe a "privtizáció" idején. Azokból mi lett? Zsebbe kerültek, szanálták őket, kivették a hasznot, eladták a területet, megszüntették a profilt, utcára kerültek a munkások mert az új tulajdonosokat csak a saját zsebük érdekelte. Ez vár a magyar energiaszektorra is?

      Törlés
    4. Adam! Fel kéne a világítást kapcsolni ott a nyakad felett. Mert tombol a sötétség. :) Az energia szektort kölcsönruhához hasonlítani? Hát pubi, azt hiszem ekkora marhaságot régen olvastam. Csak, hogy értsed! A ruháid szépen elállnak a szekrényben. De az energiaszektor napi működési költsége is több milliárd forint! Na semmi gond. Működik a fideSS demagógia oszt jónapot.

      Törlés
    5. Kedves "Zen Ronin" (be szép magyar név ez), és Névtelen felebarátaim!

      Először is, egyáltalán nem vagyok Fideszes, de jó magyar szokás szerint már rá is húzzuk a skatulyát a beszélgetőpartnerre. Másodszor, én akkor is egyet fogok érteni az alapvető túléléshez szükséges cégek államosításával, ha minenki megkövez érte. Ami a mindennapi élethez elengedhetetlenül szükséges egy adott ország állampolgárainak, annak az állam kezében kell lennie, slussz. Ez működött egykoron, aztán privatizálással szépen szét is lett zilálva a rendszer.
      Most, amikor megindulnak arra törekvések, hogy ezeket a cgeket visszaállamosítsák, már egyből tiltakozunk, jó nekünk az idegen is, csak ne változon semmi! Mi magyarok azt szeretjük, ha valami állandó. Ez legtöbbször állandó elnyomást jelent a huszadik századtól kezdve.

      A privaizálás is hasznos tud lenni, de csak akkor, ha az állam továbbra is többségi tulajdonos marad! Ezt felejtették el kényelmesen a nagy privatizáló hadjáratok során anno! Most már, hogy legalább 6 nagy nemzettől függ mindennemű, alapvető igényünk, persze nehezebb ebből a körből kiszállni. De sokan már csak dacból is visszautasítják, hogy hosszútávon gondolkojanak. Világvégét kiáltani sokkal könnyebb.

      Törlés
    6. Oh, és kedves Névtelen2: én egy alapvető szükségletet egy másik alapvető szükséglethez hasonlítottam. Vagy Te netalántán meztelenül szoktál flangálni, bármerre jársz?

      Törlés
    7. Kedves Adam Meizner! Igazat szólhattál. Te valóban nem lehetsz Fideszes. Te egy igazi, megkövesedett kommunista vagy. Tudod a kommunisták azok akik, akik a termelő eszközök közösségi (állami) tulajdon felsőbbrendűségére esküsznek.

      Törlés
    8. Ezt is mellélőtted.

      Nem a termelő eszközökről beszéltem, hanem az alapvető életbenmaradáshoz szükséges cégekről: víz, villany, fűtés, és egy-két konzerv- és palackozógyár.
      Ez nem zárjaki azt, hogy idegen országok is beszállhatnak ezekbe az ágakba, mint versenypartner, de az a helyzet így nem állna elő, mint most, hogy kiszolgáltatott kutyaként semmi beleszólásunk sincs abba, hogyan alakuljanak az árak. Ha Neked ez így jó, akkor "a probléma az Ön készülékében van".

      Azért javaslom, nézd meg, hogyan működik ez a németeknél, franciáknál, angoloknál és az amerikaiaknál... ők valószínűleg mind kommunisták, mert vannak ilyen állami cégeik, ugye?

      Törlés
  3. Az ELMŰ Fő tulajdonosai 2010 december végén az RWE (55,27%), az Energie Baden-Würtenberg (27,25) és a Magyar Villamos Művek (15,18%), a közkézhányad csupán 2,32%
    Több ezer ember veszíti el munkáját egy idegileg instabil "ember" miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért veszítené el az állását több ezer ember, miért menne tönkre az ELMŰ ha kiszáll a német tulaj?

      Törlés
    2. Sajnos éppen ebben az iparágban dolgozom. Már most bocsájtja el az áramszolgáltató a műszaki apparátusát. Csak az éppen elégséges létszám marad, ami a napi üzem fenntartásához kell. De ezzel érjük el, hogy a XXI. századi Magyarországon számos településen 6 napig nincs áramszolgáltatás, egy közepes méretű vihar esetén. :(

      Törlés
  4. Lassan április, és a szolgáltatók még mindig nem tudják, mi lesz velük. Éves karbantartások, felújítások, már rég mennie kéne, de semmi sem történik. Ez a hangulatkeltés pedig gyomorforgató. Vajon kik kerülnének a visszaállamosított cégek élére?

    VálaszTörlés
  5. Azt nehéz megérteni: olyat, amire folyamatosan szükségünk van - azt egyáltalán miért kellett eladni (kívülállónak)?!
    Aminek időbeli aktualitása 60%-tól kevesebb - azon érdemes lehet taktikázni... ami folyamatosan kell - az kell!
    Kinek jutott eszébe ilyet - részben is - eladni?
    Amit folyamatosan be kell szerezni - azt (a részt) külön kell kezelni (szerintem - nem összekutyulni)!

    Az ország-vezetés egészét tekintve; ebből van többletünk olyannyira - hogy akadályozókat is fizetünk...
    ennek egy jól elkülöníthető, problémás: gazdasági-pénzügyi területét - teljes-körű dokumentáció és garancia (95%) mellett - már csak próba-képen is kiadnám eredményes kívülállónak (max: 33%-os haszonkulcs).
    Egyáltalán nincs bajom a mindenkori ellenzék létével, de ha egy (magyar) hajó süllyed - azt mindenkinek éreznie kell (Magyarországon)!!! Azért bizonyos szándékosságot illetően - csak a legvégső esetben kérném számon a hajó kapitányát.
    De Neki - és minden beosztottjának - zsebén is érezni kellene munkájuk eredményét (akár pozitív, vagy negatív az)!!!
    Tehát egy ellenzéknek is be kell vállalnia bizonyos konstruktivitást - hisz ők sem egy kormány bukására esküdtek fel.
    Beteges ügyek ezek.

    Azért egy (önkéntes) felügyeleti szerv esetén - szükségesnek tartanám, hogy ott "magyar kopók" legyenek többségben (tehát: hazánkban)!
    Ezektől (az önkéntesektől) minden választhatósági és hatalmi jogot megvonnék (végérvényesen) - ellenben minden (költség-térített - hazai) nyilatkozati jogot és lehetőséget megadnék nekik (bármely politikai lapban)!!! Egyetlen szervezetet sem védenék meg attól - hogy ezek nyílt kérdéseket tegyenek feléjük!!!

    VálaszTörlés
  6. Nem az a kulcskérdés, hogy kinek a kezében van a termelőeszköz. "Az állam az rossz tulajdonos" szólt az aktuális értékesítési szlogen anno. Az a baj, hogy az unortodoxia az egyenlő az elmebajjal, mert a meglévőt nihilista módon tagadja. A regie csökkentést a sokaz szidott átkosban úgy csinálták volna, hogy az éríntettek letéti mérlegét és beszámolóit az APEH megvizsgálta volna és mint arra hivatott szak-alakulat adott volna egy javaslatot. Itt a fűhrer felébredt és az első fórumon beköpte a 10%-ot. Miért nem 80 és miért nem 60? Ki tudja! Sőt Gázár Jani még azt vizionálta, hogy 30 %-nál meg sem állnak.Minden elemzés és tanulmány nélkül! Óriási probléma ha egy ország itt tart, hogy a nagy tanító mindenkinél mindent jobban tud!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt ugye tudod, hogy a magyar állam teljes mértékben tisztában van azzal, mekkora nyereséget produkál egy-egy energetikai cég egy adott évben? Hiszen minden évben ők is ugyanúgy benyújtják az "adóbevallásukat", amin kristálytisztán szerepel, mekkora százalékú profitot érnek el. Ehhez semmiféle szakmai bizottság nem kell, hogy hónapokig gondolkodjon, elég, ha egyetlen(!) ember megnézi ennek a néhány cégnek a nyereségi mutatóit 5 évre visszamenőleg. Ez egy számítógépes adatbázissal gyerekjáték.

      Az is sanda gyanúm, hogy ezek az energetikai cégek nem 2,5%-os nyereségmutatókkal rendelkeznek...

      Törlés
    2. ÉS azt remélem tudod ,ha az állam kezébe kerülnek ezek a cégek akkor nem az államé lesz a haszon
      hanem szépen szétfogják osztani egymás között és nem fogja őket érdekelni az Ország ,a cégek ,és az emberek

      Törlés
    3. Miért, az idegeneket érdekli? Ugyan már!

      Törlés
  7. erdekes velemenyek...
    de mondok nektek valamit:itt Angliaban en pl.E-on ugyfel vagyok (ami koztudomasulag nem brit ceg),ezzel jelentosen olcsobban jutok a gazhoz es az elektromos aramhoz,mint tettem korabban,mikor British Gas volt a szolgaltatom.Ja,es mindenki ugyanazt a cso es vezetekrendszert hasznalja.A piac tobbszereplos,es ez senkit sem zavar,hisz az allamkasszanak megvan a bevetele,a polgar pedig sajat maga eldonti,h kinek ad bizalmat,kitol vasarol energiat.Valoszinu,ha csak egy nemzeti energetikai ceg lenne,az szep lassan monopolizalodna es akkor az arakat meg a nemzettudatos,onerzetes melldongetes sem tudna csokkenteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de itt nagy különbség az, hogy az angol államnak megvan a saját energetikai cége, ami az ő saját tulajdonában van. Ha állami cég nem lenne, mi állítaná meg az idegen energetikai vállalatokat attól, hogy a csillagos égig emeljék az árakat?

      Törlés
    2. (Mint ahogy azt Magyarországon teszik.)

      Törlés
    3. Kedves Adam Meizner! Kommunista elkötelezettséged mellett nem kellene felfedned mérhetetlen tudatlanságodat. Elárulom neked, Magyarországon az energia hatósági áras, ami azt jelenti, hogy az energia hivatal határozza meg az energiahordozók és azok szolgáltatásának árát. Ha azok a csillagos egekig nőnek, annak oka a magyar állami egyik szerve.

      Törlés
    4. A szolgáltatás árát lehetséges, ami a számla körülbelül 1/3-a. Majd nézd meg, milyen tételek szerepelnek például a villanyszámládon.

      Törlés
  8. Kedves Adam Meizner.
    Mennyivel jártunk jobban a MOL állami bevásárlásával. Önhöz hasonlóan sokan a szabadságharc győztes csatájaként ünnepelték az eseményt, melynek eredménye mi lett ??? 2008 őszén a 130-147 USD/hordó árú kőolajból 330 ft-ért kaptam egy liter dieselt a MOL kútnál. Ma a 110 USD/hordó árú kőolajból 430 ft/ l áron tankolhatok . A "megnyert csata" évente 300 000 ft plussz kiadást jelent csak a munkavégzéshez szükséges futásteljesítménynél. Nem is értem , hogy ha annyira akar a kormány segíteni rajtunk , akkor miért nem ott teszi ahol csak a saját akaratán múlik a dolog. Vagy netán más a cél ? Még egy-két ilyen csatát megnyerünk és olyan háborút veszítünk el amiből nincs felállás. Jó lenne ha már kijózanodnánk és végre közmegegyezésekkel döntenénk nagy dolgokban. Mert ugye az a 2/3 ami a nemzet szavazatra jogosult állampolgárainak 1/3-ból jött létre az nem közmegegyezés , az csak egy görbe tükör, ami a vékony fűszálat vastag erős tölgyé varázsolja. de még mindig ott van az a fránya nagy többség aki valamiért nem szavazott rá,( mint ahogy másra sem )talán az Ő érdekeit is nézni kellene , s talán nem szükíteni , hanem bővíteni a beleszólás lehetőségét ( AB hatásköre ?? Népszavazási kezdeményezés lehetősége ?? Sima gazdasági ügyek titkosítása ? )Szóval van itt gond elég nem kellene még avval is tetézni, hogy boldognak mutatjuk magunkat akkor amikor éppen a fát vágjuk magunk alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azzal remélem Ön is tisztában vn, hogy a MOL messze van az állami tulajdontól. Az államnak 2011 óta 21,2% tulajdonjoga van a cégből, ami édeskevés ahhoz, hogy bármiféle komoly, érdemi árkorrekciót (értsd:csökkentést) lehessen eszközölni, de legaláb már rálátunk, mi a fene folyik az olajágban.

      Törlés
  9. épül az új Ózd

    VálaszTörlés